:: TotalGames ::
Sursa ta zilnica de stiri din domeniul jocurilor
 
Home PC PS2 PS3 Xbox Xbox360 I.T Stiri Căutare Galerie foto Video Demo Forum Articole Apariţii Jocuri Online Email

 Publicitate
Cofetaria Mocca

 

Info

 

Lumea I.T

Sony NEX-3 - un corp compact cu un senzor mare 
2010-09-13 15:06:22

Când am văzut conceptul care a stat la baza aparatelor Sony NEX-3 și NEX-5, am crezut că producătorul asiatic se joacă ...

Când am văzut conceptul care a stat la baza aparatelor Sony NEX-3 și NEX-5, am crezut că producătorul asiatic se joacă cu imaginația noastră. Combinația dintre corpul foarte compact și obiectivul cu zoom era cel puțin disproporționată. În final, acel concept a ajuns în mâinile noastre sub forma lui NEX-3, iar o versiune cu un corp ușor diferit s-a transformat în NEX-5. A reușit Sony să dea o replică pe cinste la sistemul Micro Four Thirds al celor de la Olympus și Panasonic? Se pare că da. Din păcate, noul sistem oferit de ei nu este perfect și cei care se gândesc serios să achiziționeze acest aparat sunt invitați să lectureze testul ce urmează.


Sony Alpha NEX-3 - body compact, senzor APS și lentile interschimbabile

Un corp foarte compact

Comparat cu orice alt aparat similar de pe piață, cu senzor mare și fără ocular clasic, Sony NEX-3 este mai mic și mai compact. NEX-5 este chiar mai mic decât NEX-3, însă despre el vom vorbi cu altă ocazie. Sony a ales un design care pune obiectivul foarte aproape de latura aparatului, în comparație cu alți producători care l-au amplasat ceva mai central. Ținând cont de cele menționate mai sus, aspectul aparatului poate părea disproporționat, chiar mai mult decât în cazul lui Panasonic GH1 cu obiectiv tele 14-140 mm. Grip-ul este destul de subțire la Sony NEX-3 și în funcție de mâinile fiecărui utilizator poate să fie mai mult sau mai puțin ergonomic. Pe de altă parte, grip-ul lui NEX-5 este ceva mai generos.

Carcasa, ecranul și butoanele

Carcasa aparatului este din plastic, în comparație cu modelul mai scump din aceeași serie care are o carcasă metalică. Construcția este solidă și plasticul folosit pare de calitate. Ecranul de 3" de pe spatele aparatului, pe numele său XtraFine TruBlack are un aspect wide și o rezoluție de 920.000 de pixeli. Din multe puncte de vedere el este unul din cele mai bune pe care le-am văzut la aparatele foto cu prețuri similare lui NEX-3. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, iar numărul de cadre pe secundă afișate este mare, așa încât oricât de repede am direcționa aparatul, imaginea afișată este fluentă. Vizibilitatea în condiții de lumină puternică naturală nu este foarte bună.


Sony NEX-3 - puțin butoane lângă ecranul rabatabil

Sistemul de prindere al ecranului permite înclinarea sa cu fața în jos la 45 de grade și cu fața în sus la 80 de grade față de carcasă. Această facilitate se dovedește foarte utilă în practică, în mod special în cazul unor filmări din unghiuri dificile. În dreapta ecanului se găsesc doar două butoane separate și o rotiță cu click-uri direcționale și un buton central. În mod ciudat, butoanele separate nu au funcții specifice, la un anumit moment fiindu-le atribuite funcțiile indicate pe ecran în dreptul lor. Vom vedea mai târziu cum influențează aceasta modul de lucru cu Sony NEX-3.

Filmarea HD este una din facilitățile importante ale aparatului și producătorul l-a dotat cu un buton dedicat. Pe latura de sus, lângă declanșator, se află butonul pentru modul de vizualizare al pozelor. Mufele miniUSB și miniHDMI se află pe latura cea mai apropiată de obiectiv, iar slotul pentru carduri SD și MS împarte același locaș cu bateria. Deasupra obiectivului se găsește un conector proprietar cu șurub pentru fixare, acoperit de un capac de plastic. El poate fi folosit pentru blitz-ul compact din pachet și un ocular din sticlă optimizat pentru folosirea împreună cu obiectivul fix de 16 mm.


Sony NEX-3 cu obiectivul 18-55 mm din kit

Calitatea imaginii

Sony NEX-3 este dotat cu un senzor de tip CMOS Exmor APS HD cu 14.2 MP. Dimensiunile sale sunt de 23,4 x 15,6 mm. Pentru comparație, senzorul unei compacte de ultimă generație de la același producător are dimensiunile de 6 x 4,6 mm. Din punct de vedere al calității imaginii, NEX-3 se încadrează foarte bine între celelalte aparate de dimensiuni similare de la alți producători. Stau ca dovadă imaginile de mai jos și testul ISO. Am putea spune chiar că aparatul este puțin optimizat pentru imagini de calitate în lumină slabă. Performanțele la valori ISO mari sunt foarte bune. Am observat însă o tendință generală de supraexpunere ușoară a imaginilor. Ea poate fi contracarată cu o compensare, dar numai în modurile manuale.


ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

Pentru că nu a mai fost loc în corpul lui Sony NEX-3 pentru sistemul de stabilizare bazat pe deplasarea senzorului, sistemul SteadyShot a fost integrat în obiectivul 18-55 mm. Cel de 16 mm nu prea are nevoie de el. Stabilizarea este foarte eficientă, fiind posibilă obținerea unor imagini clare la timp de expunere de 1/6 s. Calitatea obiectivului din kit este și ea peste media obiectivelor similare de pe piață. Aberațiile cromatice și distorsiunile sunt reduse. La colțurile imaginilor se pot observa rareori zone neclare.


55 mm, ISO 200, F8.0, 1/200 s

18 mm, ISO 200, F7.1, 1/640 s

16 mm, ISO 400, F2.8, 1/125 s

55 mm, ISO 1600, F5.6, 1/8 s

Meniuri și ușurința în utilizare

Inițial am vrut să critic puțin mai dur întreg sistemul de meniuri și control al camerei, însă am realizat că nu mă încadrez în grupul de potențiali clienți ai lui Sony NEX-3. Aparatul este recomandat amatorilor care vor să renunțe la compactă și să se bucure de un nivel mai ridicat al calității imagini, însă fără complexitatea utilizării unui DSLR. În acest sens, ei vor folosi modul iAuto aproape tot timpul. Pentru mine, modul Auto, fie el și Intelligent, este inutil la un aparat cu un asemenea potențial. De aceea am dus lipsa unei rotițe dedicate de schimbare a modului de fotografiere din Auto în P/A/S/M. Rotița de lângă ecran poate avea acest rol, însă după un click sau mai multe.


Sony NEX-3 cu obiectivul tele 18-200 mm

Un moment ce merită menționat a fost acela când am căutat funcția de schimbare a valorii ISO la puțin timp după ce am primit aparatul. Ea se gasește în submeniul Brightness/Color din meniul principal. De câte apăsări de butoane ai nevoie ca să ajungi la ea din modul P? În cel mai bun caz, de patru. Pentru cei care nu folosesc modurile manuale, acest lucru este irelevant. Pentru alții, doar lipsa unui buton dedicat sau a unuia personalizabil poate elimina aparatul de pe lista de opțiuni.


18 mm, ISO 200, F7.1, 1/125 s

16 mm, ISO 200, F2.8, 1/4000 s

18 mm, ISO 640, F3.5, 1/30 s

18 mm, ISO 400, F3.5, 1/30 s

Pentru modificarea unor alte setări, cum ar fi funcția HDR sau modul de focalizare, pot fi necesare uneori peste 10 clicuri. Dacă nu aveți probleme cu acțiunile repetitive, nici acest sistem de control nu vă va deranja. Ar fi fost de dorit ca butonul de jos, de lângă ecran, să poată fi personalizat în modurile manuale, nu să afișeze ponturi pentru fotografii mai bune.


HDR off

HDR +/- 3EV

Funcții speciale

Sony NEX-3 filmează la rezoluție 1280x720 cu 30 de cadre pe secundă, clipurile fiind salvate în format MP4. Un clip de un minut ocupă aproximativ 60 MB pe card. Mai jos găsiți două clipuri de test, filmate cu cele două obiective pe care le-am avut la dispoziție. Focalizarea în timpul filmării este continuă și destul de precisă, prioritatea fiind setată pe centrul cadrului. Calitatea imaginilor nu este deloc rea și NEX-3 poate fi folosită fără rețineri pentru imortalizarea unor momente scurte. Pe de altă parte, modelul mai scump NEX-5 poate filma și la rezoluție full HD, dar cu compresie AVCHD.


18-55 mm - 35 MB

16 mm - 32 MB

Panoramele realizate direct în aparat sunt o altă facilitate specială oferită de Sony NEX-3. În modul Sweep Panorama se poate selecta realizarea unei panorame verticale sau a uneia orizontale. Rezoluțiile obținute sunt de 8192x1856 și 3872x2160 în modul normal și 12416x1856 (22 MP) și 5536x2160 în modul wide. Pe ecran este indicată cu aproximație, în orice moment, poziția cadrului în panoramă, pentru ca utilizatorul să-și dea seama cât de mult mai are de rotit aparatul. Dacă NEX-3 este rotit prea repede sau prea lent, panorama nu este realizată. Mai mult, dacă înregistrarea panoramei este oprită de utilizator, imaginea finală va avea una din rezoluțiile de mai sus, însă o parte din ea va fi umplută cu un gri închis. Am fost foarte plăcut impresionați de felul în care imaginile sunt lipite, locurile de lipire fiind aproape imposibil de detectat.


Panorama, ISO 200, 18 mm

Autonomie și alte aspecte

Se pare că ecranul mare este parțial vinovat de o autonomie puțin cam modestă. Într-o excursie de două zile în care Sony NEX-3 a fost folosit intens, dar fără blitz, bateria a ajuns la un nivel de 20% și a fost necesară reîncărcarea ei peste noapte. Achiziționarea unei baterii adiționale este chiar indicată pentru excursii mai lungi. Pentru cei care apreciază funcția HDR, aparatul poate realiza astfel de imagini prin compunerea a trei cadre. Viteza de fotografiere în rafală este limitată la 2,5 cadre pe secundă, buffer-ul fiind limitat la aproape 35 de cadre. Această viteză este valabilă și pentru imaginile în format RAW, dar scade mult după aproximativ 10 cadre.


Blitzul trebuie ridicat pentru a fi activ

Viteza de focalizare nu iese în evidență la NEX-3 față de alte aparate din aceeași clasă, fiind bazată pe diferența de contrast. Urmărirea subiectului este dificilă pentru aparatul de față, în ciuda funcției de focalizare continuă care poate fi activată. Probabil pentru a reduce timpul de focalizare, aparatul focalizează chiar și atunci când nu este apăsat vreun buton. Este posibil ca această facilitate, care nu poate fi dezactivată, să fie puțin vinovată pentru autonomia modestă. Numărul de accesorii disponibile oficial pentru NEX-3 este limitat, în mod special datorită conectorului proprietar. Spre exemplu, nu veți putea folosi aparatul împreună cu un blitz puternic. Cele două aparate sunt dotate cu o montură exclusiv electronică de tip E. Pentru compatibilitatea cu obiectivele pe montură A folosite de DSLR-urile Sony este necesară achiziționarea unui adaptor puțin cam scump.


Sony Alpha NEX-3, disponibilă în trei culori

Concluzie

La sfărșitul testului, Sony NEX-3 ne-a lăsat impresia unui aparat foto foarte capabil, însă limitat de deciziile de design de la Sony. Pentru că au vrut să fie diferit pe piață, NEX-3 a primit un sistem de control și meniuri care necesită multe clicuri și un conector proprietar foarte limitat. Ecranul de calitate și senzorul cu mult potențial răscumpără oarecum aceste probleme. Celor interesați de acest aparat le recomandăm niște cursuri tehnice de bază în domeniul fotografiei digitale pentru a-l putea folosi la potențialul maxim. În țara noastră, Sony NEX-3 este disponibil la prețul de aproximativ 2.150 de lei împreună cu obiectivul 18-55 mm.

Plusuri și minusuri:

[+] cel mai compact corp de aparat din clasa sa
[+] senzor cu rezoluție mare și performanțe bune la valori ISO mari
[+] ecran rabatabil cu rezoluție mare
[+] filmare HD cu buton dedicat
[+] funcție Panorama
[-] funcții manuale accesibile greu
[-] mod iAuto limitat
[-] autonomie modestă
[-] conector proprietat în loc de patină


Sursa: Go4it.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Marire +

Micsorare -

Alte stiri

   Comentări
   
   
 
                     

 
 
 


 Publicitate
Cofetaria Mocca
Favorit XML
  Căutare rapidă
 
Arhivă:
 
 
 Web-mail Gratuit / Login

Numele:
Parola:

 
  Forum
 
  Galerie foto


Stranglehold

 
 Video Player

Spider Man 3

 
 Parteneri

 
 Poll

Ce procesor folositi?


 
  Intel
  AMD
  IBM
  VIA / Cyrix
  SUN
 

 
 Publicitate

Jocuri pentru copii
Jocuri pentru copii
Sirius Online

 
 Stiri Online

 
 Top 10  Jocuri

» Prince of Persia: Warrior Within
» Need For Speed Most Wanted
» Prince of Persia: the two thrones
» Serious Sam 2
» Call of Duty 2
» Ice Age 2
» The Matrix: Path of Neo
» Blood Rayne 2
» Fahrenheit
» F.E.A.R

 
   Top 10 Downloads

» Need For Speed Most Wanted
» Call Of Duty 2
» The Matrix: Path of Neo
» Luxor 2
» Zoo Tycoon 2: Endangered Species Demo
» Rome: Total War - Barbarian Invasion Demo
» Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum Demo
» Land Of The Dead: Road to Fiddler's Green Demo
» TrackMania Original Demo
» Grand Theft Auto: San Andreas
 
 Top 10 Jocuri flash

» Sonic
» Nightmare Vacation
» Bloody Rage
» Biliard
» Loveste-Fundu
» Luigis Revenge
» Sonic Boom Town
» Tazmania
» Indiana Jones
» Gold Strike

 
  Statistici

 
Copyright 2007 TOTALnet Media Group.