:: TotalGames ::
Sursa ta zilnica de stiri din domeniul jocurilor
 
Home PC PS2 PS3 Xbox Xbox360 I.T Stiri Căutare Galerie foto Video Demo Forum Articole Apariţii Jocuri Online Email

 Publicitate
Cofetaria Mocca

 

Info

 

Lumea I.T

HP Pavilion dv7 - quad core de la AMD in armura 
2010-10-29 14:30:02

După ce am avut posibilitatea să testăm ultra-portabilul Pavilion dm3 , iată că a venit rândul unul laptop cu totul diferit ...

După ce am avut posibilitatea să testăm ultra-portabilul Pavilion dm3 , iată că a venit rândul unul laptop cu totul diferit de la același producător. HP Pavilion dv7 are diagonala ecranului de 17.3" și a fost creat special pentru a înlocui desktop-ul multimedia de acasă ori de la birou. Mai mult acesta vrea să ne familiarizeze cu un procesor pe care sperăm să-l mai vedem în alte configurații de-acum înainte: un Phenom II quad core ce poartă sigla AMD.


HP Pavilion dv7 cu procesor AMD quad core

O carcasă metalică bine construită

HP Pavilion dv7 te impresionează de când îl scoți din cutie. Comparația cu MacBook-urile Unibody îți vine imediat în minte, însă o dai repede la o parte pentru că observi un model gravat pe spatele ecranului și pe restpad. Ținând cont de diagonala ecranului și componentele performante din carcasă, dv7 este relativ subțire și își păstrează grosimea din față până în spate. În mijlocul restpad-ului tronează un touchpad generos, unul din cele mai mari pe care le-am întâlnit vreodată. Logo-ul iluminat de pe spatele ecranului nu mai este de mult specific doar produselor Apple. El este prezent în cazul de față într-un colț și are o formă rotundă.


HP Pavilion dv7 - carcasă metalică bine construită

Conectorii lui HP Pavilion dv7 sunt dispuși doar pe laturile stângă și dreaptă. Pe latura din față avem două din cele trei difuzoare ale portabilului. Ele poartă sigla Beats by Dr. Dre, o marcă a companiei Monster, cunoscută pentru cablurile audio extrem de scumpe. Pe spatele portabilului, undeva sub pad-ul numeric, se găsește un așa-zis subwoofer. Vom discuta ulterior cum afectează această amplasare a lui audiția atunci când utilizatorul ascultă muzică sau vizionează un film. Plasticul lucios a fost folosit de producător doar pentru rama ecranului și suportul tastaturii. Aceasta din urmă este un din cele mai bune pe care le-am întâlnit în ultimul timp.

Specificații

Ecran: 17.3", 1600x900, glare, iluminat cu LED-uri
Procesor: AMD Phenom II P920, 1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 25 W TDP
Chipset: AMD RS780
RAM: 2 x 2 GB DD3, 1066 MHz
GPU integrat: AMD Mobility Radeon HD 4250
GPU separat: AMD Mobility Radeon HD 5650, 1 GB VRAM
HDD: 500 GB, 7200 RPM, 16 MB buffer, Western Digital
Unitate optică: DVD writer
Rețea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth
Conectori: 3 x USB 2.0, eSATA/USB, HDMI, VGA, 2 x audio
Altele: card reader, camera web, cititor de amprente
Baterie: 6 celule
Dimensiuni: 378 x 245 x 32-36 mm
Greutate: 2,5 kg

HP Pavilion dv7 - conectorii de pe latura stângă

Configurație bazată pe o platformă AMD

Procesorul Phenom II P920 face parte din platforma Mainstream de la AMD lansată anul acesta. Este un quad core cu patru nuclee și patru fire de execuție, dotat cu 2 MB L2 cache. TDP-ul său de doar 25 W și frecvența redusă ne dau de înțeles că avem aici un compromis între performanță și autonomie. Despre performanța sa vom discuta mai târziu. HP Pavilion dv7 dispune de două plăci grafice, însă ele poartă sigla AMD. Driver-ele AMD permit trecerea de o placă la alta, însă nu așa de elegant ca Nvidia Optimus. La cuplarea sau decuplarea alimentării de la priză utilizatorul este întrebat dacă dorește să schimbe placa video pentru performanțe mai bune sau autonomie sporită. Schimbarea se face în câteva secunde, după ce ecranul se stinge, fiind necesară oprirea anumitor aplicații. Schimbarea plăcilor se poate face și independent de alimentare, din interfața driver-ului video.


HP Pavilion dv7 - tastatura chiclet de calitate

Salutăm folosirea rezoluției de 1600x900, cât se poate de potrivită pentru dimensiunile ecranului. Din păcate, placa video nu este atât de performantă încât să rulăm jocuri actuale la rezoluția nativă a ecranului. Vom vedea puțin mai departe cum se comportă. Cei 4 GB RAM și HDD-ul cu 7200 RPM asigură rularea în condiții foarte bune a sistemului de operare Windows 7 pe 64 de biți. Ne-am mirat puțin să vedem un cititor de amprente pe un laptop multimedia, însă el nu-i încurcă pe cei care nu-l folosesc și se dovedește util pentru ceilalți. Spre exemplu, la pornirea Yahoo Messenger, introducerea numelui de utilizator și a parolei poate fi înlocuită cu o simplă trecerea degetului peste cititor.


HP Pavilion dv7 - cititorul de amprente

Performanța sistemului

Trebuie să recunosc că mă așteptam la performanțe ceva mai mari din partea procesorului AMD Phenom II P920. Să nu credeți însă că HP Pavilion dv7 este un laptop lent. Din contră, el se descurcă foarte bine cu sarcini obișnuite, având performanțele similare cu ale unui portabil de generație anterioară dotat cu Intel Core 2 Duo P8400 sau T7700. Din nefericire, procesorul este surclasat chiar și de un Intel Core i3-330M actual. În timpul funcționării și în mod special atunci când sunt rulate jocuri, restpad-ul se încălzește în partea stângă. Carcasa poate deveni mai fierbinte în stânga tastaturii, în jurul fantei de aerisire. Sistemul de răcire nu este foarte zgomotos în regim de lucru intens.

PCMark Vantage 64 bit - 4.484 puncte
PCMark Vantage Productivity 64 bit - 3.915 puncte
3DMark Vantage Entry - 9.945 puncte
3DMark Vantage Entry GPU/CPU - 14.245 / 5.219 puncte
3DMark Vantage Performance - 3.264 puncte
3DMark Vantage Performance GPU/CPU - 2.916 / 5.081 puncte
3DMark06 Default - 6.929 puncte
3DMark06 Default CPU - 2.291 puncte
SiSoft Sandra Dhrystone - 22.82 GIPS
SiSoft Sandra Whetstone - 18.47 GFLOPS

Camera web HP TrueVision

Performanța în jocuri

Așa cum vă puteți imagina, testele sintetice și jocurile au fost rulate folosind profilul High Performance și placa video separată a lui HP Pavilion dv7. Pentru testul de gaming ne-am oprit la trei titluri: Crysis Warhead, Modern Warfare 2 și NFS Shift. Am încercat întâi să le rulăm la rezoluția nativă a ecranului, însă a trebuit să renunțăm la prea multe efecte vizuale. Am decis să scădem rezoluția la 1280x720 pentru Crysis și NFS Shift. Doar Modern Warfare 2 a rulat bine pe cei 1600x900 de pixeli ai ecranului. Mai jos puteți vedea numărul mediu de cadre pe secundă cu care a rulat fiecare joc și setările aferente.

Crysis Warhead - 1280x720 - No AA, Mainstream, blur off - 28 fps
CoD Modern Warfare 2 - 1600x900 - No AA, Extra - 47 fps
NFS Shift - 1280x720 - Medium, No AA, No AF - 25 fps


Un profil subțire pentru un laptop multimedia

Autonomie

Pentru testul de lucru în mediul office am folosit profilul Power Saving și am setat luminozitatea ecranului la 50%. Timp de două ore și 20 de minute am navigat pe Internet folosind placa de rețea wireless, am editat documente și am ascultat mutică folosind o pereche de căști. Testul multimedia l-am rulat folosind profilul HP Recomanded, cu luminozitatea ecranului la 70%. Bateria s-a consumat în două ore și 20 de minute, timp în care a fost redat un film la rezoluție 720p care ocupa 8 GB pe HDD. Pentru audiție s-a folosit o pereche de cășit, iar placa de rețea wireless a fost dezactivată.

Am vrut să vedem cât timp putem să ne jucăm dacă este oprit curentul. Am rulat cele trei jocuri menționate folosind profilul High Performance, o perechet de căști pentru redarea sunetului și având luminozitatea ecranului setată la 85%. Bateria s-a consumat într-o oră și 20 de minute.

Alte aspecte

HP Pavilion dv7 primește o bilă albă pentru calitatea ecranului, în ciuda faptului că unghiul de vizibilitate pe verticală nu este printre cele mai bune. Este o plăcere să folosești tastatura chiclet, tastele fiind bine spațiate. Am a fost puțin deranjat de tastele direcționale sus/jos înjumătățite, însă m-am obișnuit după un timp. Nu am putut să le folosesc pentru controlul mașinii în NFS Shift. Touchpad-ul este mare și foarte ușor de atins atunci când se tastează mult. Din fericire, o apăsare dublă pe punctul alb din stânga sus îl activează/dezactivează.


HP Pavilion dv7 - un touchpad foarte mare

O problemă pe care am avut-o lucrând zilnic cu HP Pavilion dv7 a fost accesul la tastele F1-F12. La fel ca la Pavilion dm3, ele au alte funcții alocate la apăsarea simplă. Pentru a apăsa Alt+F4, va trebui să țineți un deget și pe tasta Fn din stânga jos. Am căutat o opțiune care să schimbe prioritatea funcțiilor pe tastele menționate însă nu am găsit-o în aplicațiile preinstalate de HP. Sunt conștient că dv7 este un laptop multimedia și tastele pentru controlul volumului sau redării sunt importante, însă aș vrea să am posibilitatea să schimb prioritatea lor.


Funcțiile rândului superior de taste sunt inversate

Sunt necesare și câteva mențiuni despre sistemul audio al lui HP Pavilion dv7. La un nivel de volum mediu, el oferă o calitate audio peste medie. Când creștem volumul spre nivelul maxim apar două probleme. Prima este binecunoscută și des întâlnită la portabile: distorsiunile. A doua ține de amplasarea așa-zisului subwoofer de pe spatele portabilului. Pentru că stă prea aproape de latura dreaptă și redă o bună parte din frecvențele medii, urechea dreaptă percepe un volum mai mare al sunetului decât cea stângă. Am încercat să înclinăm laptopul pentru ca sunetul de la acel difuzor să fie direcționat în spatele lui dv7 și problema s-a ameliorat puțin. De asemenea, dacă utilizatorul vizionează un film și nu stă aproape de laptop, diferența de volum este mai puțin sesizabilă.


HP Pavilion dv7 - difuzoarele Beats by Dr. Dre

Un alt lucru care trebuie menționat este legat de folosirea plăcii video integrate. Atunci când alimentatorul este deconectat și se face trecerea pe placa video integrată, driverele activează un profil video special pentru reducerea consumului. Mai precis, contrastul este redus în așa fel încât anumite elemente grafice ale aplicațiilor se văd cu totul diferit. Paginile web cunoscute vor arăta altfel, iar liniile care delimitează căsuțele dintr-un tabel Excel aproape că nu se mai observă. Lucrul cu HP Pavilion dv7 în aceste condiții devine dificil. Profilul nu poate fi dezactivat. O ajustare a setării pentru Gamma ajută, însă culorile sunt afectate. Nici ajustarea iluminării ecranului nu are vreun efect. Se poate face trecerea la placa video separată, însă autonomia este afectată.


Mufa de alimentare și logo-ul iluminat

Concluzie

HP Pavilion dv7 este un laptop multimedia care poate înlocui foarte ușor desktop-ul de acasă sau chiar de la birou. Prezența procesorului quad core AMD este cu siguranță o surpriză, însă nu atât de plăcută precum speram. Performanțele vor mulțumi însă un utilizator obișnuit, mai ales dacă rulează și câte un joc din când în când. Designul carcasei este aparte, iar tastatura și ecranul ne-au lăsat o impresie bună, însă am întâlnit mai multe probleme. Dacă cea legată de sunet poate fi ocolită cu o pereche de căști, celelalte două sunt mai greu de evitat. Pentru cei interesați, modelul de față nu se găsește încă în țara noastră. HP Pavilion dv7 este disponibil în Europa, inclusiv pe site-ul oficial HP din Marea Britanie, la un preț estimativ de 750 €.


HP Pavilion dv7 cu AMD nu este disponibil momentan în țara noastră

Plusuri și minusuri:

[+] carcasă metalică bine construită
[+] tastatură excelentă
[+] ecran peste medie
[+] placă video separată destul de performantă
[+] preț atractiv
[-] procesorul AMD nu este foarte performant
[-] profilul de imagine folosit de placa video integrată pe baterie
[-] construcția sistemului audio integrat


Sursa: Go4it.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor


Marire +

Micsorare -

Alte stiri

   Comentări
   
   
 
                     

 
 
 


 Publicitate
Cofetaria Mocca
Favorit XML
  Căutare rapidă
 
Arhivă:
 
 
 Web-mail Gratuit / Login

Numele:
Parola:

 
  Forum
 
  Galerie foto


Stranglehold

 
 Video Player

Spider Man 3

 
 Parteneri

 
 Poll

Ce procesor folositi?


 
  Intel
  AMD
  IBM
  VIA / Cyrix
  SUN
 

 
 Publicitate

Jocuri pentru copii
Jocuri pentru copii
Sirius Online

 
 Stiri Online

 
 Top 10  Jocuri

» Prince of Persia: Warrior Within
» Need For Speed Most Wanted
» Prince of Persia: the two thrones
» Serious Sam 2
» Call of Duty 2
» Ice Age 2
» The Matrix: Path of Neo
» Blood Rayne 2
» Fahrenheit
» F.E.A.R

 
   Top 10 Downloads

» Need For Speed Most Wanted
» Call Of Duty 2
» The Matrix: Path of Neo
» Luxor 2
» Zoo Tycoon 2: Endangered Species Demo
» Rome: Total War - Barbarian Invasion Demo
» Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum Demo
» Land Of The Dead: Road to Fiddler's Green Demo
» TrackMania Original Demo
» Grand Theft Auto: San Andreas
 
 Top 10 Jocuri flash

» Sonic
» Nightmare Vacation
» Bloody Rage
» Biliard
» Loveste-Fundu
» Luigis Revenge
» Sonic Boom Town
» Tazmania
» Indiana Jones
» Gold Strike

 
  Statistici

 
Copyright 2007 TOTALnet Media Group.